Foldery
W folderach znajdują się rekordy. Każdy rekord ma dokładnie jeden folder macierzysty, a foldery można zagnieżdżać, tworząc hierarchię. Jak informuje widok pustego stanu: “Foldery pomagają uporządkować rekordy w sensowne grupy. Utwórz folder, aby zacząć porządkować obszar roboczy i ułatwić operacje zbiorcze.”
Foldery zapewniają organizację z jednym miejscem przechowywania. Do grupowania addytywnego, przekrojowego — gdy jeden rekord należy jednocześnie do kilku grup — używaj zamiast tego kategorii.
Przeglądanie hierarchii folderów
Dział zatytułowany „Przeglądanie hierarchii folderów”Otwórz Foldery na pasku bocznym. Strona składa się z dwóch części:
- Panelu Foldery z drzewem. Jest on podzielony na Nasze foldery (należące do twojego zespołu) i Udostępnione nam (foldery, które inne zespoły udostępniły twojemu zespołowi). Rozwijaj i zwijaj gałęzie lub wpisz tekst w polu Szukaj folderów…, aby przeszukać wszystkie dostępne foldery, w tym te, których jeszcze nie otwierano. Wyniki wyszukiwania pokazują widoczną ścieżkę do każdego dopasowania. Udostępnione foldery mają plakietkę z twoim poziomem dostępu: “Udostępniony tobie — możesz edytować” lub “Udostępniony tobie — tylko do wglądu”; foldery udostępnione przez ciebie innym mają oznaczenie “Udostępniony innym”.
- Zawartości wybranego folderu: liczby rekordów, listy znajdujących się w nim rekordów oraz przycisku Utwórz rekord, który tworzy nowy rekord bezpośrednio w tym folderze.
Ścieżka nawigacyjna nad zawartością pokazuje pełną ścieżkę wybranego folderu; w przypadku długich ścieżek kliknij Pokaż pełną ścieżkę, aby rozwinąć zwiniętą środkową część. Na małych ekranach drzewo jest ukryte za przyciskiem Wybierz folder, który otwiera panel Przeglądaj foldery.
Foldery są wczytywane w miarę przeglądania: najpierw pojawia się pierwsza partia folderów najwyższego poziomu, a rozwinięcie gałęzi wczytuje jej elementy podrzędne. Wybierz Wczytaj więcej folderów pod długą listą, aby dołączyć kolejną partię. Już wczytane foldery pozostają na miejscu podczas wczytywania kolejnej partii; jeśli wczytywanie się nie powiedzie, wybierz Ponów. Zapisany link lub twój folder roboczy otwiera swoją widoczną ścieżkę nawet wtedy, gdy wykracza ona poza wczytane partie.
Udostępniony podfolder pojawia się na najwyższym poziomie, gdy nie masz dostępu do jego folderu nadrzędnego. Drzewo obejmuje puste foldery oraz foldery zawierające wyłącznie zarchiwizowane rekordy; aby uwzględnić zarchiwizowane rekordy, użyj filtrów rekordów w wybranym folderze. Lista rekordów ma własne elementy sterujące paginacją.
Tworzenie folderów i podfolderów
Dział zatytułowany „Tworzenie folderów i podfolderów”-
Kliknij Nowy folder w panelu Foldery, aby otworzyć okno dialogowe Utwórz folder (“Utwórz folder najwyższego poziomu, aby uporządkować rekordy.”). Wpisz nazwę — “Użyj krótkiej, konkretnej nazwy, aby łatwo było później odnaleźć folder” — i kliknij Utwórz.
-
Aby zagnieździć folder, otwórz jego menu akcji w drzewie i wybierz Dodaj podfolder. Okno dialogowe zmienia się na Utwórz podfolder i potwierdza lokalizację: “Utwórz folder w lokalizacji: path.”
Foldery można też tworzyć bezpośrednio z poziomu dowolnego selektora folderu docelowego (Nowy folder / Nowy podfolder), na przykład podczas tworzenia rekordu. “Foldery najwyższego poziomu są tworzone w obszarze roboczym aktywnego zespołu.”
Akcje folderu
Dział zatytułowany „Akcje folderu”Każdy folder w drzewie ma menu akcji:
- Udostępnij i Dostęp — udostępnij folder innym zespołom i sprawdź, kto ma do niego dostęp; zobacz Udostępnianie i dostęp.
- Zmień nazwę — “Zaktualizuj nazwę folderu we wszystkich miejscach, w których pojawia się w obszarze roboczym.”
- Dodaj podfolder
- Przenieś do folderu i Przenieś do katalogu głównego (poniżej)
- Usuń — można usunąć tylko pusty folder. Okno dialogowe Usuń folder ostrzega: “Tej operacji nie można cofnąć.” Jeśli folder nadal zawiera rekordy (w tym zarchiwizowane) lub inne foldery, okno dialogowe o tym informuje, a przycisk Usuń pozostaje nieaktywny, dopóki ich nie przeniesiesz lub nie usuniesz.
Przenoszenie folderu
Dział zatytułowany „Przenoszenie folderu”Przeniesienie wymaga uprawnień do edycji zarówno folderu, jak i folderu docelowego, które muszą należeć do tego samego zespołu. Zmiana nazwy folderu nie zmienia jego lokalizacji ani własności.
Wybierz Przenieś do folderu, aby otworzyć okno dialogowe Przenieś do folderu i wybrać miejsce docelowe (“Wybierz miejsce docelowe dla folderu”). Okno dialogowe:
- Ogranicza drzewo do zakresu Nasz zespół: foldery lub — w przypadku folderów należących do połączonego zespołu — do zakresu Połączony zespół: foldery: “Folder należący do połączonego zespołu można przenieść tylko w obrębie folderów tego samego zespołu.”
- Oznacza Bieżący folder i podsumowuje, gdzie można przenieść folder, np. “3 z 8 folderów może przyjąć ten folder.”
- Przenosi folder po kliknięciu Przenieś tutaj; pojawia się potwierdzenie “Przeniesiono folder”.
Przenieś do katalogu głównego przenosi folder na najwyższy poziom. Jeśli jedyny twój dostęp do tego folderu wynika z udostępnionego folderu nadrzędnego, z którego go usuwasz, DICE najpierw wyświetli ostrzeżenie:
- Utracisz dostęp — przeniesienie go poza udostępniony folder oznacza, że “całkowicie utracisz do niego dostęp”. Potwierdź, wybierając Przenieś i utrać dostęp, lub wybierz Anuluj.
- Utracisz uprawnienia do edycji — twój dostęp zmieni się “z edycji na tylko do wglądu”. Potwierdź, wybierając Przenieś i przejdź na tylko do wglądu.
- W pozostałych przypadkach okno dialogowe jest prostym potwierdzeniem Przenieść do katalogu głównego?.
Dodawanie rekordów do folderu
Dział zatytułowany „Dodawanie rekordów do folderu”- Tworzenie na miejscu — przycisk Utwórz rekord wewnątrz folderu lub wybranie tego folderu w selektorze Folder podczas tworzenia rekordu.
- Przenoszenie istniejących rekordów — zaznacz jeden lub więcej rekordów i wybierz Przenieś do folderu. Okno dialogowe Przenieś do folderu działa tak samo jak przy przenoszeniu folderu: wybierz zakres, sprawdź, ile folderów “może przyjąć” zaznaczenie, i kliknij Przenieś tutaj. Jeśli część zaznaczonych rekordów już znajduje się w folderze docelowym, DICE informuje: “Część wybranych rekordów już się tu znajduje; pozostałe do nich dołączą.”
Kilka reguł egzekwowanych przez okno dialogowe:
- Rekordy można umieszczać tylko w folderach należących do tego samego zespołu, do którego należą rekordy. Przy zaznaczeniu mieszanym wyświetlany jest komunikat “Wybrane rekordy należą do różnych właścicieli (zespoły)” — przenoś je partiami pogrupowanymi według właściciela.
- W selektorach folderów podpowiedzi wyświetlane po najechaniu kursorem wyjaśniają, gdzie można przenieść elementy: “Możesz edytować — elementy można tu przenosić”, “Tylko do wglądu — elementów nie można tu przenosić” oraz “Udostępniony innym zespołom — przeniesione tu elementy będą dla nich widoczne”.
Folder roboczy („Ostatnio używany”)
Dział zatytułowany „Folder roboczy („Ostatnio używany”)”DICE zapamiętuje folder, w którym ostatnio pracowano — osobno dla każdego użytkownika, organizacji i zespołu — i używa go jako domyślnego miejsca docelowego wszędzie tam, gdzie pojawia się selektor folderu (podczas tworzenia rekordu, importowania, wydzielania i przenoszenia). Zapamiętany folder ma w selektorach plakietkę Ostatnio używany.
Folder roboczy jest aktualizowany, gdy przeglądasz folder na stronie Foldery lub wykonujesz akcję z miejscem docelowym — tworzysz rekord, zatwierdzasz import, tworzysz wydzielenie lub kończysz przenoszenie. Jest to tylko wartość domyślna: przed wstępnym wypełnieniem DICE ponownie sprawdza, czy folder jest nadal dostępny i edytowalny, a ty zawsze możesz wybrać inne miejsce docelowe.